BRILJIRALI U OŠTROJ KONKURENCIJI! Medalje i pohvale mladim hemičarima na Olimpijadi u Parizu!

Tim Srbije je na ovogodišnjoj 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojio srebrnu, dve bronzane medalje i jednu pohvalnicu.

Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvoji je srebrnu medalju, Mihailo Milošević iz Matematičke gimnazije u Beogradu bronzanu medalju, Mihailo Mirković iz Prve beogradska gimnazije takođe bronzanu, dok je Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije u Leskovcu osvojila pohvalnicu.

Olimpijada je održana u Parizu, a učestvovali su timovi iz osamdeset država sa više od 300 učenika.

Mentori tima Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi bili su kao i ranijih godina profesor Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta u eogradu i profesor Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakultet Univerziteta u Nišu.
Međunarodna hemijska olimpijada je najprestižnije takmičenje znanja hemije za srednjoškolce. Održava se već više pola veka. Takmičenje je izuzetno zahtevno, a podrazumeva izradu teorijskih i praktičnih zadataka u ukupnom trajanju od 10 sati. Naučne oblasti koje olimpijada pokriva često su vrlo napredne i značajno prevazilaze nivo srednjoškolskog gradiva.

Naši đaci su prvi put učestvovali 1974. pod zastavom Jugoslavije, a Srbija na ovom takmičenju kao nezavisna država učestvuje od 2012. godine. Naši timovi su do sad osvojili više od 20 medalja, a često se kao tim rangiraju bolje od mnogih zapadnoevropskih država.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *